Майола – олія для ваших кулінарних шедеврів

Мапа сайтуМапа сайту КонтактиКонтакти

Китайська кухня

Китайська кухня

В жодній іншій країні не відносяться до їжі так ретельно, як у Китаї, де кулінарна традиція – це предмет культу і побожного шанування.

Основу китайської національної кухні складають страви з найрізноманітніших продуктів: круп, овочів, м'яса, риби, морських безхребетних тварин, водорослів, птиці, молодих паростків бамбука й ін.

Китайська їжа неможлива також без бобових і продуктів із них: соєвої олії, соєвого молока, сиру із сої (існують сотні рецептів страв зі свіжого, сушеного, маринованого соєвого сиру), гострого соєвого соусу і негустої солоної пасти із соєвих бобів.

Китайська кухня

Велике місце в китайській кухні займають овочі. Найбільш широко використовують капусту (салатну китайську, білокачанну, сичуаньську), батат, картоплю, редьку різних видів, зелений цибуля-батун, часник, томати, перець, шпинат, зелені стручки квасолі й ін. Популярні товсті молоді паростки бамбука у відварному виді, гарнірах і консервах. Овочі у великій кількості маринують, солять у соєвому соусі, квасять і сушать. Вони слугують основною закускою до каш, особливо засолені в соєвому соусі редька і салатна капуста.

З м'ясних продуктів широке застосування знаходить свинина; яловичину і баранину використовують значно рідше. Більшість м'ясних страв готують із м'яса, нарізаного дрібними шматками: кубиками або соломкою. Основний засіб приготування - смаження на сильному вогні.

Китайські кулінари широко використовують такі породи риб, як китайський окунь, камбала, риба-меч, а також морських безхребетних тварин. Популярні також креветки, краби, різноманітні молюски (кальмари, восьминоги, каракатиця), мідії й ін.

Китайська національна кухня поділяється на ряд місцевих кухонь, що дуже різняться між собою як засобами приготування страв, так і набором продуктів. Найбільш відомі з кухонь: пекінська, кантонська, сичуаньська, шанхайська.

В стравах пекінської або північної кухні (імператорської кухні) традиційно використовується баранина, а також кунжут (масло, зерна, тісто), запозичений з монгольської кухні. Локшина і булочки на пару часто замінюють рис (у північних областях вирощують зернові). Найпоширеніший овоч - так звана китайська капуста, щось середнє між капустою, салатом-латуком і селерою. Тут вважають за краще приправляти страву гострим рисовим оцтом і готувати овочі в кисло-солодкому соусі. Пекінська кухня суміщає прості ситні блюда з вишуканими блюдами імператорського двору.

В шанхайській (східній кухні) варто спробувати різноманітні супи, смажені равіолі, морепродукти, знаменитого «волохатого» краба, що живе в прісній воді. Крім того, тут готують неймовірну кількість блюд з качки. У Шанхаї своя кулінарна технологія - продукти довго гасять в соєвому соусі з додаванням рисової горілки. Равіолі з м'ясом, вугор в провині з часником, смажена локшина з креветками - лише мала частина того, що можуть вам запропонувати.

Якщо Ви в гостях, не пробуйте рис, який приносять останнім. Так ви показуєте господарям, що їжа була рясною і смачною. З паличками потрібно поводитися обережно не варто залишати їх в своїй тарілці: китайцям це нагадує палички для пахощів під час поминань.

© 2010 ТД "Майола". Усі права застережено.
79018, Україна, м.Львів, вул. Городоцька, 155

Design by VitGroup
Powered by VitGroup CMSBLOG