Майола – олія для ваших кулінарних шедеврів

Мапа сайтуМапа сайту КонтактиКонтакти

Грецька кухня

Грецька кухня

В Греції багато століть панували турки і деякі національні турецькі страви вкоренилися в традиційній грецькій кухні, такі як баклава, долма, страви з баклажанів. Про Схід нагадує і те, що в ресторанах годинами тримають страви в теплі і перед подачею на стіл їх вже не підігрівають.

Основу грецької кухні складає порівняно обмежений набір сільськогосподарських продуктів. Закуска хоча й подається, але часто складається лише з маслин, хліба, сиру "Фета" та цацикі - йогурту, змішаного з тертим огірком і шнітт-цибулею (або часником). Як аперитив п'ють анісову горілку узо, іноді її розбавляють або запивають водою. Чим святковіше застілля, тим багатший набір закусок, які називаються мезе. У самій назві відчувається турецький вплив. Ці здебільшого пастоподібні страви зі свіжих овочів або холодні страви з дрібних рибок і крабів нагадують закуски в Лівані або Сирії. Популярність консервованої стручкової квасолі і бобових та багато способів готування з ліверу мають багато спільного з ближньо-східною кухнею.

Грецька кухня

Якщо м'ясо не смажать в духовці або на рожні, то частіше за все воно рубане або дрібно нарізане. Такий спосіб приготування диктується кліматичною особливістю: жаркий клімат змушує якнайшвидше довести до готовності свіже м'ясо. У наш час, в епоху холодильників і морозильників в цьому вже немає необхідності, але традиційні рецепти як і раніше дотримуються такого способу приготування.

Улюблений напій - кава, що подають по-турецьки, в маленькій «турці». З освіжаючих напоїв, особливо у спекотні літні місяці, найбільш популярні фруктові соки. За їжею звичайно п'ють вино. За часів турецького панування обробіток виноградників сильно скоротилася, проте після звільнення виноградарство швидко відродилося знову. За кордоном з грецькими асоціюються кріплені десертні вина, але на їхній батьківщині популярні насамперед сухі вина - наприклад, Реціна, ароматизована смолою берегових сосен. На цей сорт припадає майже половина загального споживання вина.

Також Греція славиться своїми овечими сирами: ферта, анфотирос, касері, кефалотірі, грав’єра, кефалограв’єра, мізіфра, манурі, метсовоне.

 

Типові грецькі страви:

«баклава» — випічка, у якій шари тіста чергується шарами горіхів,

«василопіта» — пиріг, який випікається 1 січня у День Святого Василя,

«баклажан Папуцакіа» — баклажан, начинений яловичиною та овочами,

«гірос» — м'ясо, приготоване на спеціальному вертелі,

«долма» — виноградне листя начинене яловичиною та рисом,

«колокіта» — цукіні, начинене курячим філе з томатним соусом,

«мусака» — запіканка з баклажанів та баранини, з соусом і сиром,

«сувлакі» — шашлик з ягнятини або свинини,

«пастітсіо» — макарони в сметанному соусі,

«цацикі» — йогурт із соленими огірками.

© 2010 ТД "Майола". Усі права застережено.
79018, Україна, м.Львів, вул. Городоцька, 155

Design by VitGroup
Powered by VitGroup CMSBLOG