Майола – олія для ваших кулінарних шедеврів

Мапа сайтуМапа сайту КонтактиКонтакти

Грузинська кухня

Грузинська кухня

Грузинську кухню можна поділити на Східну та Західну.

В Західній Грузії широко поширений хліб і особливі коржики з кукурудзяної муки - мчаді, у той час як в Східній Грузії віддають перевагу пшеничному хлібу. Що ж стосується м'яса, то в Східній Грузії разом з основним для грузинів м'ясом - яловичиною, їдять і баранину, вживають досить багато тваринних жирів, у той час як у Західній Грузії значно менше їдять м'яса, віддаючи перевагу свійській птиці, в основному курятині та індичатині. У Західній Грузії використовують більш гострі страви, дещо інші соуси. Тривале існування грузинської нації на стику багатьох культур призвело до того, що в цілому в грузинській кухні жоден з видів м'яса не має переважаючого значення. Грузинські м'ясні страви можуть бути зроблені з свинини, з баранини, з яловичини, з домашньої птиці. Така терпимість зазвичай не властива іншим народам Сходу. Однак терпимість до всіх видів м'яса не заважає грузинам більше за все любити яловичину та домашню птицю - індичку та курку.

Велике місце в грузинській кухні займають горіхи - ліщина, фундук, букові горішки, мигдаль, але найчастіше – волоські (грецькі) горіхи. Вони є незмінним компонентом різних приправ і соусів, однаково добре підходять до страв з домашньої птиці, з овочів і навіть риби. Горіхи йдуть в м'ясні зупи і в кондитерські вироби, в холодні салати і в гарячі другі страви.

Грузинська кухня

Часте вживання сирів є також відмінною рисою грузинської кухні. Це сулугуні, імеретинський, кобійський, тушинський, гауда, осетинський і інші сири. Не тільки смакова гамма, але і способи застосування грузинських сирів сильно відрізняються від європейських. Їх використовують не тільки як закуску, а й при приготуванні перших і других страв.

В національній грузинській кухні багато страв прийнято готувати на відкритому вогні, з використанням спеціальних багать і вертелів. Традиційно використовують кам'яні і глиняні сковороди. Є кілька поширених способів обробки їжі. Головні з них - це використання кислого або кисло-жирного середовища для приготування традиційних грузинських зуп і рясне використання соусів для того, що б додати другим блюдам специфічні смак та запах.

Грузинські cупи практично повністю позбавлені овочевої гущавини, але володіють густою консистенцією за рахунок додавання яєчних жовтків або цілих яєць. Для того, щоб уникнути згортання їх заздалегідь змішують з яким-небудь кислим середовищем (кислим молоком, оцтом).

Грузинська кухня багата різноманітними соусами. Грузинські соуси кардинально відрізняються від інших як складом, так і технологією їх приготування. В якості основи для соусів грузини завжди використовують рослинні інгредієнти, такі як кислі соки з фруктів і ягід, пюре з терну, гранату або помідорів. У більшість грузинських соусів стандартно входить тертий часник.

 

Традиційні грузинські страви:

«харчо» — гостра зупа з яловичини,

«хачапурі» — ватрушки з сиром,

«хаш» — гаряча густа зупа з свіжих яловичих гомілок, рубця і сичуга,

«хашлама» — варене м'ясо з приправами,

«хінкалі» — пельмені з бараниною або яловичиною і свининою (фарш рубають ножем до желеподібного стану),

«чакапулі» — печеня з молодого ягняти з овочами,

«чанахі» — картопля тушкована в горщику з бараниною і баклажанами,

«чахохбілі» — обжарені і тушковані у вині шматочки птиці,

«чіхірітма» — зупа з курки,

«чурчхела» — солодкі ковбаски з волоського горіху та фруктового сиропу-желе.

© 2010 ТД "Майола". Усі права застережено.
79018, Україна, м.Львів, вул. Городоцька, 155

Design by VitGroup
Powered by VitGroup CMSBLOG